П ознака

П ознака

П ознака

Правилником о посебној ознаци на возилу којим управља лице са пробном возачком дозволом прописан је изглед и начин постављања посебне ознаке „П“ на возилу.
Правилник је ступио на снагу 08.04.2011. године.

Ознака „П“ тј. налепница “П возач-почетник” може бити залепљена на возилу само када возилом управља возач почетник тј. возач Б категорије који је први пут положио возачки испит и поседује Пробну возачку дозволу.

Казна за непостављање ове ознаке на одговарајуће место на возилу је 3.000 динара.

Како ознака треба да изгледа?

Посебна ознака ”П” је квадратног облика димензија 10 x 10 цм са белом основном бојом и црном ивицом.

У средишњем делу ознаке налазе два преклопљена петоугаоника црвене и плаве боје преко којих је исписано слово П (ћирилицом) беле боје.

Како и где поставити ознаку?

За означавање возила којим управља возач почетник потребне су две ознаке јер се ознака поставља тј. лепи се у горњи угао предњег и задњег ветробранског стакла, са унутрашње стране возила, на сувозачевој страни.

Да би вам ознака била дуготрајнија, да је не би стално лепили и скидали, можете направити фиксирано место за њу од неке провидне фолије или пластике, и то залепити на дефинисана места, а затим ознаку само убацити по потреби.

На слици испод можете видети како ознака треба да изгледа, а испод слике се налазе линкови за скидање ознаке у .pdf и .jpg формату, уколико желите да је сами одштампате на колор штампачу.

Ознака је тако направљена (специјална фолија) и прилагођена, да може лако да се уклони или постави у зависности да ли возилом управља возач са ”Пробном дозволом” или неко са дугим возачким стажом.

Скини налепницу .jpg